Fikk betalt for å ikke bruke strøm – første handel på markedsplassen

Fikk betalt for å ikke bruke strøm – første handel på markedsplassen

Nergårdkonsernet og Br. Karlsen på Nord-Senja fikk nylig betalt for å ikke bruke strøm. Dette var resultatet da Troms Kraft Nett, Ishavskraft, ENFO og Nodes gjennomførte Norges første kommersielle transaksjon på en lokal markedsplass for utkobling av strømforbruk. Konseptet som ble testet skal bidra til å gi sikrere strømforsyning i de kritiske vintermånedene og er en viktig milepæl i Smart Senja-prosjektet.

Grafen viser utkobling av kompressor hos Nergård i Senjahopen

Utkobling av enkelte forbrukspunkter, når strømnettet er overbelastet, er ikke noe nytt. Det unike med denne utkoblingen er dette skjedde via en lokal markedsplass der kunden selv kan bestemme hva de vil ha betalt for å akseptere en midlertidig utkobling av deler av sitt forbruk.

Den 10. juni kjøpte Troms Kraft Nett en times utkobling av en kompressor hos Nergård konsernet i Senjahopen og en elkjele hos Brødrene Karlsen på Husøya. Dette etter at begge aktørene først hadde prissatt hva de måtte ha for å godta en midlertidig utkobling.

Kjøp og salg av fleksibilitet

Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

Ved bruk av smart teknologi som åpner for å koble ut enkelte mindre kritiske komponenter, for å sikre stabil strømforsyning, kan både næringskunder og husholdningskunder kutte kostnader samtidig som stabil strømforsyning sikres.

– Denne fremgangsmetoden vi kaller fleksibilitet, handler ikke om å stå opp på natta å koke middag eller vaske klær for da er strømmen billigst. Det handler om å bruke smart teknologi til å fordele kundens strømforbruk, uten at det påvirker kundens komfort, sier Tom Eirik Olsen, Handelssjef i Ishavskraft.

Lokal markedsplass i Smart Senja

Nord-Senja er godt egnet for å teste ut denne teknologien. Høysesong for torsk og sild, når fiskebrukene kjører sine maskiner for fullt, er på vinteren og sammenfaller med når strømforbruket i husholdningene er på det høyeste. Dette skaper i perioder utfordringer for strømnettet i området. Ved å koble ut mindre kritisk forbruk i korte perioder kan man sikre stabil forsyning og unngå strømbrudd.

– For Nergård er det viktig å finne nye måter å effektivisere energiforbruket vårt på og Smart Senja-prosjektet er i så måte et spennende prosjekt for oss å delta i. Vi er avhengige av å produsere mye når det er sesong og god tilgang på fisk, uten risikoen for at strømmen går når vi produserer, sier Roe Jenset, daglig leder på Nergård Fisk AS.

Vellykket utkobling ga fortjeneste

Testen ble gjennomført ved at bedriftene la ut et tilbud i regi av Ishavskraft om utkobling i markedsplassen til Nodes. Netteier Troms Kraft Nett kjøpte denne fleksibiliteten for en time til 5000 kr per megawatt. Oppgjør for salget blir trukket fra på selgerens strømregning.

Steinar Rune Eriksen, Head of Project Management, Nodes AS

– Vi er glade for å ha gjennomført den første kommersielle transaksjonen i Norge via NODES, der nettselskapet kjøpte fleksibilitet fra industrikunder på Senja med automatisert utkobling, sier Steinar Rune Eriksen i Nodes AS.

Tidligere har det ikke vært mulig å tilby et så bredt spekter av fleksibilitet til netteiere. Ei heller å være med som liten aktør. I løpet av høsten skal dette testes ut også for privathusholdninger på Nord-Senja.

– Hvor liten eller stor du er som kunde betyr ikke noe når vi kan samle dette på en lokal markedsplass. Det blir viktig for både oss i Ishavskraft og for våre kunder å være innovative og installere smart teknologi. Slik kan vi redusere fremtidige strømregninger uten at det går utover produksjonskapasitet eller komfort i hjemmet, sier Olsen

One comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nb_NONorwegian
X