Smart Senja-prosjektet handler ikke bare om utforskning av hvordan ulike teknologier og løsninger kan settes sammen. Vi ønsker også å finne ut på hvilke måter folk kan bidra i hjemmene sine. I hvor stor grad dette kan påvirke vaner, forbruk og strøm/nettleien henger sammen med dette. Det betyr at man kommer tettere på teknologien, og lar den slippe til i hittil kanskje uberørte deler av dagliglivet. En slik omstilling er ikke ment å snu helt om på hverdagens rutiner, men teknologien skal fungere i «bakgrunnen» uten at man tenker så mye over det.
Smart strømstyring kan ikke bare bidra til å redusere strømregningen, det kan også bidra til å redusere ballastingen på strømnettet i perioder med høyt forbruk. I Smart Senja har vi installert styringssystem fra Sikom i et utvalg husstander i Senjahopen og på Husøy. Dette systemet gav oss mulighet til å fjernutkoble varmtvannsberedere og varmekabler. I tillegg til at det det også hver enkelt husstand kunne benytte systemet til styring av panelovner og andre strømsparende tiltak.
I løpet av 2022 konkluderte prosjektet med at Sikom sitt system var for kostbart og komplisert i forhold til nytten det gav prosjektet. Vi valgte derfor å gå videre med Høiax sin smarte varmtvannsbereder (VVB), Høiax connected. Vår erfaring så langt er at varmtvann er det forbruket som er mest hensiktsmessig å styre når man snakker om fleksibelt forbruk hos husholdninger. Målet er derfor å installere 30 smarte varmtvannsbereder på Husøy og i Senjahopen i løpet av 2023. Med å styre disse i perioder med forventet overbelastning av nettet kan husholdningen bidra til å gi et mer stabilt strømnett i sitt nærområde.