Smart Senja-prosjektet hadde som formål å løse noen av strømutfordringene på Nord-Senja og samtidig utvikle løsninger som kunne benyttes i strømnettet. Så langt har man i stor grad lyktes med det første, men har man lært noe av prosjektet som har overføringsverdi til andre problemområder i nettet? Det spørsmålet har vi stilt til Julien Moisan, tidligere prosjektleder for Smart Senja og nå leder for seksjonen for innovasjon og bærekraft i Arva.
– Arva som nettselskap har høstet betydelig med erfaringer fra Smart Senja som vi nå tar med oss til andre steder i vårt nettområde der vi har dårlig spenningskvalitet eller trenger mer kapasitet, er Moisans svar på spørsmålet. Det handler om å utvide verktøykassen til våre ingeniører.
-Batteriene på Husøy og i Senjahopen var den første installasjonen av denne typen i Nord-Norge. Det tok litt tid å få de på plass og i drift, men med det Arva nå har lært kan vi gjøre nye tiltak av denne typen langt raskere.
Arvas seksjon for innovasjon og bærekraft jobber på tvers av selskapet for å utnytte eksisterende strømnett mer effektivt. I den nye verktøykassen finnes det flere tiltak som har sin opprinnelse fra Smart Senja.
Batteriene er ikke det eneste grepet som har gjort nettet på Nord-Senja smartere. Prosjektet har også brukt betydelige ressurser på å oppgradere overvåkningen av strømnettet, og forstå hvordan data som hentes kan brukes effektivt.
-Bedre overvåkningsutstyr, som gjør det mulig med mer nøyaktig måling av «pulsen» til nettet, gjør at vi får bedre kunnskap om nettets helsetilstand. Dette har vært et helt avgjørende på Senja for å sjekke at løsningene er de rette og hvordan de fungerer.
Arva fortsetter med å teste ut nye sensorer som gir bedre innsikt i kraftnettet. De vurdere derfor nå også andre typer utstyr som vil blir plassert på Nord-Senja før prosjektet avsluttes. I Nordland tester Arva nå små kuler, kalt neuroner, som plasseres direkte på kraftkablene. Denne teknologien er utviklet av det norske selskapet Heimdall Power og gjør at man kan få løpende informasjon om kapasitet i kraftnettet. Dette er et pilotprosjekt som gjennomføres i samarbeid med Sintef.
-Kort oppsummert handler alt dette om å finne verktøy for å bedre utnytte eksisterende linjenett. Det sparer tid, natur og penger for både Arva og våre kunder. Her har Smart Senja gitt oss mye nyttig kunnskap og bidratt til å samle oss internt for å få til disse gode løsningene, avslutter Moisan.