Smart Senja

«Jimmyboksen»

Smart Senja-prosjektet handler ikke bare om utforskning av hvordan ulike teknologier og løsninger kan settes sammen. Vi ønsker også å finne ut på hvilke måter folk kan bidra i hjemmene sine. I hvor stor grad dette kan påvirke vaner, forbruk og strøm/nettleien henger sammen med dette. Det betyr at man kommer tettere på teknologien, og lar den slippe til i hittil kanskje uberørte deler av dagliglivet. En slik omstilling er ikke ment å snu helt om på hverdagens rutiner, men teknologien vil fungere i bakgrunnen uten at man tenker så mye over det.

Jimmy (t.v.) får en gjennomgang av de siste funksjonene for fjernstyring av strømstyringssystemet i huset av Bjarte Hoff og Gunn Tove Bjerkan

Etter at fisker Jimmy Tøllefsen fra Husøy sto frem i media som forsøkskanin for prosjektet, blir løsningen vi nå tester ut kalt «Jimmyboksen» – et smart styresystem som installeres i bolighusene på Husøy og Senjahopen. Via dette systemet, kan man justere for eksempel temperaturen på baderomsgulvet og i varmtvannstanken, og dette kan igjen synkroniseres med strømbehovet til næringslivet. Når filéteringsrobotene hos Brødrene Karlsen trenger ekstra mye strøm, kan Jimmy velge å la systemet automatisk senke strømforbruket hjemme hos seg ved å eksempelvis senke temperaturen på baderomsgulvet en kort periode. Hvis Jimmy tillater det, selvfølgelig. Og synes han det blir litt i kaldeste laget på badet, kan han justere dette slik at det ikke går utover komforten. Systemet kan også bygges ut med smarthusfunksjoner som brannvarsling og innbrudd. Alt styres via smarttelefonen hans. Smartmåler, smarttelefon, smart infrastruktur – alt handler om det samme, nemlig at teknologien kommuniserer og jobber sammen.

nb_NONorwegian
X